Nyheder

NYHEDER 8. AUG 2016 KL. 21:00

Ægproducent fra Ølgod risikerer fallit

Af: Hardy Vedstesen

Ægproducent fra Ølgod risikerer fallit
Burægproducent Bent Jensen mener, at indkøbscheferne i supermarkederne har ladet sig presse af dyrevelfærdsorganisationerne.,

En altomfattende og dyr omlægning af produktionen af æg fra burhøns kan nu vise sig at være spildte penge for Bent Jensen fra Ølgod. Efter kun fire år har de danske supermarkedskæder nemlig besluttet, at de alligevel ikke vil forhandle buræg.

I 2010/11 lånte ægproducent Bent Jensen fra Ølgod 24 millioner kroner for at imødekomme ny EU-lovgivning om bedre levevilkår for burhøns.
- Alle producenter af buræg skulle have de såkaldt berigede bure, som er lidt større, har en reddekasse, et skrabeareal og en pind som hønsene kan sidde på om natten, fortæller Bent Pedersen.

- Det betyder, at levevilkårene for burhøns, hvis man måler på dødelighed, er langt bedre end de andre produktionsformer. Indkøberne fra supermarkederne var da også tilfredse og lovede, at forhandle burægene, siger han.

Udfaser buræg
Men efter kun fire år har supermarkedskæderne ændret mening. De har nu meldt ud, at salget af buræg helt skal ophøre i 2020 og endda så tidligt som 2018 for nogle supermarkeders vedkommende.
- Anima og Dyrenes Beskyttelse har presset indkøbscheferne i supermarkederne til at udfase buræggene, så nu sidder jeg tilbage med en investering på 24 millioner kroner og en lang næse, siger Bent Jensen.

Risikerer Fallit
- Jeg kan snart ikke afdrage min gæld, og det er et kæmpe problem – også i fremtiden. For hvad bliver den næste investering, som indkøberne pludselig ikke vil have, spørger han og tilføjer, at han i værste grad risikerer fallit.
- Jeg kan ikke omlægge igen og ved ikke, hvad der kommer til at ske med min ejendom. Man kan ikke investere så meget og så få tæppet trukket væk under sig igen, siger han.

Lad forbrugerne styre
Bent Jensen mener, at supermarkederne skulle have ladet forbrugerne styre produktionen.
- Af de fire produktionsformer, der findes, er buræg med 41 procent af markedet i 1. kvartal langt den største. Og det siger jo noget om, at det er det, som forbrugerne vil have, siger han.
- Og det burde supermarkederne have lyttet til, tilføjer han.

Risikerer import af salmonella
Af de 3,2 millioner æglæggere, der findes i Danmark, er godt 1,2 millioner burhøns. Når de pludselig udgår af produktionen, bliver der et stort hul at dække.
- Selv om indkøberne håber at dække en del af produktionstabet fra nye producenter, vil der nok blive importeret æg fra udlandet, siger Bent Jensen.
- Og så løber man ind i det problem, at Danmark, som er det eneste land i verden uden salmonella, er nødt til at importere æg fra lande, som ikke er salmonellafri, forklarer han.

janus@dinlokaleugeavis.dk
PÅ FORSIDEN LIGE NU

NYHEDER 23. AUG 2016 KL. 08:29
40 års fødselsdag

40 års fødselsdag


Flere nyheder