Nyheder

NYHEDER 26. JUL 2016 KL. 14:43

Hanssinelund og Hejbølknap

Af: Hardy Vedstesen

Hanssinelund og Hejbølknap
Talerstolen i Hejbøl.

I slutningen af 1800-tallet bredte ønsket om at tilplante den vestjyske hede sig og mange plantningsforeninger blev dannet.

Da perioden samtidig var præget af romantikken med dens sværmeri for gravhøje, bautasten og idylliske haveanlæg, blev der ofte indrettet små festpladser med disse elementer i plantagerne – Her kunne man samles til foredrag, fællesang, lystspil mm. Hanssinelund og Hejbølknap i Ølgod er eksempler på anlæg, der dukkede op i denne periode.

Hanssinelund blev anlagt af Hans Nielsen, der blandt andet var formand for Ølgod og Omegns Plantningsforening. Sammen med sin kone Sine tilplantede han lunden fra 1909 til 1955, opførte et lille lysthus og rejste en række særprægede mindesten for mange af dansk litteraturs kendte mænd som eksempelvis H.C. Andersen og Pontoppidan. Arealet fik navnet ”Hanssinelund” og er i dag en lille grøn oase, hvor man kan gå en tur og læse navnene på stenene. Det fortælles, at plantagen fik navnet ved, at Hans udlovede en potageske til den, som fandt et godt navn til stedet. Stort set alle mindestenene er udført af billedhuggger Mads Pedersen fra Varde, der står også bag de smukke symboler, som pryder mange af stenene.

A/S Hejbøl Plantage blev stiftet i 1879. Plantagen blev i stor udstrækning anlagt med frivillig arbejdskraft og tilplantet med bjergfyr og rødgran. I 1911 blev der etableret et stisystem i plantagen, og nogenlunde samtidig opførte man på gravhøjen - Hejbøl Knap - et udsigtstårn i to etager. Højen stod da lynggroet og ubeplantet, men i 1921 begyndte man at plante bøgetræer herved. Det blev begyndelsen til en festplads, med lysthus og legeplads, hvor de lokale beboere kunne samles om søndagen, så børnene kunne lege og ældre holde møde eller høre foredrag. Det indebar, at der skulle plantes 6.000 bøgetræer og et par år efter byggede man den store talerstol i granit. I 1958 byggede man friluftsscenen. Siden 1925 er der desuden rejst en række mindesten, der alle fortæller om egnens befolkning og hedetilplantningen

Holger Grumme Nielsen ved Varde Museum, byder på rundvisning i de to anlæg søndag den 31. juli kl. 10.00, hvor han vil fortælle om stedets historie og de mennesker, der knytter sig hertil.

Turen var ca. 2 timer.
Mødested Ved Hanssinelund, Nørre Allé, Ølgod – Kørsel i egne biler fra Hanssinelund til Hejbøl Knap.

Turleder: Holger Grumme Nielsen, honi@varde.dk, 30297224.

Pris 75 kr. for voksne/børn 25 år. Tilmelding ikke nødvendigt.

Arr.: Museet for Varde by og omegn.


PÅ FORSIDEN LIGE NU

NYHEDER 23. AUG 2016 KL. 08:29
40 års fødselsdag

40 års fødselsdag


Flere nyheder