Nyheder

NYHEDER 8. AUG 2016 KL. 13:12

Syriske musikerdrømme i Ølgod

Af: Hardy Vedstesen

Syriske musikerdrømme i Ølgod
Ahmed Hammami tættest på kameraet og Bakri Hemmami er brødre.

For et år siden forsøgte det syriske brødrepar Bakri og Ahmed at undslippe en krig. Nu bor de i Ølgod og skal snart synge og spille skuespil på Smedeværkstedet i Varde om den geopolitiske orkan, som de er blevet fanget i.

Bridge Over Troubled Water, som stykket hedder, opføres lørdag den 13. august kl. 14.00. Ahmed skal hovedsageligt være skuespiller mens Bakri mest er musiker. Hvor lillebror Ahmed drømmer om at blive journalist, drømmer Bakri om at leve som musiker. Og derfor har han også en del på spil, for måske kan stykket blive næste skridt på vejen mod at opfylde drømmen.

Har optrådt i Tyrkiet og Syrien
De første skridt mod at blive musiker tog han i Tyrkiet og Syrien, før han måtte flygte for at undgå at blive Assad-soldat.
- Jeg har lever som musiker i Tyrkiet i to år, hvor jeg havde et band, som spillede arabisk musik, forklarer han på engelsk.
- Jeg er utrolig interesseret i klassisk tyrkisk og arabisk musik, og elsker hvis jeg kan finde nogle af de helt gamle nodebøger med musik, for eksempel på et marked, siger han.

Intim koncert
Hans ønske lige nu er at finde nogle danske musikere, som han kan blande sin musik sammen med.
Mens Bakri fortæller om sin musik og om sine ønsker, beslutter han sig pludselig for, at musikken i sig selv siger mere end ord. Han finder to små trommer frem, en til sig selv og en til Ahmed, og så begynder han at synge og holde en grundrytme med trommen.

Bakri har en god og meget sikker tenor og et tydeligt sangtalent. De næsten nøgne sange minder på mange måder lidt om den helt gamle blues fra de amerikanske sydstater. Samtidig er Bakri så rytmisk stærk, at man meget nemt fornemmer de mere moderne grooves, som sagtens kunne bygges ind i sangene, som han selv har skrevet.
Ahmed synger og spiller også fint, men som korsanger.

Vil være journalist
- Mit ønske er at arbejde og få en god uddannelse her i Danmark som journalist. Hvis det bliver muligt engang, vil jeg gerne vende tilbage til Syrien, men det er jo umuligt at sige nu, siger han. Han taler et forståeligt dansk, som er tilegnet på omtrent et halvt år. Lige nu håber han på at komme i praktik som journalist, både for at snuse til faget men også for hurtigere at lære dansk.

Bridge Over Troubled Water
Som titlen nok klart antyder, handler skuespillet på Smedeværkstedet om vejen ud af Syrien.
- Det handler om hvordan flygtninge kommer til Danmark, men også om at de arabiske lande ikke har åbnet deres grænser for flygtninge, siger Ahmed.
- Og så er det også en tak til de europæiske lande, for at tage imod os, tilføjer han om stykket, som hovedsageligt foregår på dansk.

janus@dinlokaleugeavis.dk

PÅ FORSIDEN LIGE NU

NYHEDER 23. AUG 2016 KL. 08:29
40 års fødselsdag

40 års fødselsdag


Flere nyheder